Lezing – verbindende kerkelijke communicatie na de Covid 19-pandemie

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 20/09/2021
19:30 - 22:30

Locatie
Hivset

Categorieën


De COVID-19-pandemie was en is er één zonder weerga. Geen enkel aspect van de samenleving liet ze onberoerd. De Kerk en erediensten in het algemeen en parochies in het bijzonder kregen het zwaar te verduren. Plots mocht en kon vieren in de Kerk niet meer zoals we dat tot dan altijd gewoon waren. Pastorale eenheden moesten zich bezinnen, vaak heruitvinden en zich anders, vooral digitaal, organiseren. Bekijken hoe ze de band met gelovigen vanop afstand konden behouden. Allesbehalve een sinecure, ook in ons bisdom. En toch vlogen pastorale medewerkers er onvermoeibaar in.

Nu, 1,5 jaar na de start van de pandemie, is het tijd om een voorzichtige balans op te maken. Hoe erg was de ravage, wie kwam sterker uit deze gezondheidscrisis? Wie zien we terug en wie moeten we opnieuw de weg wijzen? En hoe kan verbindende communicatie, die rekening houdt met éénieders pastorale ervaring en beleving, ons daarbij helpen? Vragen bij uitstek voor onze lezingencyclus “Christen zijn in de 21ste eeuw”, en geen betere spreker hiervoor dan Nathalie Milio, de nieuwe woordvoerder van onze bisschop Johan Bonny en communicatieverantwoordelijke van het bisdom Antwerpen.

Heldere en verbindende communicatie
Onmiddellijk na haar aanstelling sprak Nathalie al met gedrevenheid over haar nieuwe opdracht: “Met veel plezier en in alle bescheidenheid engageer ik me voor deze toch wel bijzondere functie in de schaduw van de mooiste gotische kathedraal van de Lage Landen. De uitdagingen zijn niet gering: net deze pandemie maakt nog maar eens duidelijk hoe christelijke waarden en zingeving troost kunnen bieden in deze moeilijke, erg beproevende tijden waarin we nog meer dan anders samen op weg moeten durven gaan, hoopvol verbonden blijven en zo handen en voeten geven aan ons geloof. Met een goede, heldere communicatie hoop ik daaraan niet alleen mijn bescheiden steen toe bij te dragen, maar ook de stem van de Kerk luider te laten weerklinken in het maatschappelijke debat.” Het is duidelijk dat de nood aan goede en heldere communicatie vandaag niet alleen een zaak is van het bisdom, maar van alle pastorale eenheden, parochies en christelijke organisaties. Meer dan ooit willen we immers aansluiting vinden bij de mensen van deze tijd en ingaan op hun vragen en noden. Op welke manieren we die verbindende communicatie realiseren is een vraag waar alle kerkbetrokken mensen vandaag over willen en moeten nadenken.

Een frisse wind in onze kerkelijke media
Nathalie Milio wil ons duidelijk inspireren om deze uitdaging voluit aan te gaan: “Ik ben me wel bewust van de grote uitdagingen waar de kerk voor staat, maar die trekken me juist aan. Als ik hier ergens een verschil kan maken, dan is het door een frisse wind te laten waaien door onze communicatie en de kerkelijke media van het bisdom. Ik zie in onze kerkelijke media een rijkdom aan journalistieke kwaliteiten. Toch is die niet altijd zichtbaar. We mogen best ambitieuzer zijn in de redactionele keuzes die we maken en ons gebruik van sociale media. Concreet bedoel ik daarmee, bijvoorbeeld, hoe we aspecten van onze traditie en spiritualiteit nog beter kunnen belichten vanuit een actualiteitsbril. Wat gebeurt er vandaag – lokaal of geopolitiek – en hoe kunnen we dat in verband brengen met kerk en geloof? Daar zitten oneindig veel boeiende thema’s en artikels in, van luchtig tot diepgaand. Het vergt wel een heel alerte en flexibele houding.” We rekenen erop dat Nathalie ons tot die alerte houding kan inspireren, en we zien alvast uit naar een boeiende avond communicatie met haar! 

Nathalie Milio werd geboren in Antwerpen op 20 maart 1982. Na haar studies Romaanse Taal- en Letterkunde, Communicatiewetenschappen en Journalistiek aan de UA en Lessius Hogeschool (het huidige Thomas More) werkte ze eerst als trade information specialist voor het toenmalige Mobistar en daarna 11,5 jaar als kabinetsadviseur voor Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx. In die functies kan ze terugblikken op tal van mooie realisaties en communicatieprojecten. Verbindende communicatie alsook crisiscommunicatie en speechwriting, boeien haar in het bijzonder.

We zijn er heel blij mee dat onze lezingen terug in fysieke vorm kunnen doorgaan in de grote aula van het Hivset, Herentalsstraat 70 te Turnhout, te beginnen met deze lezing van Nathalie Milio op maandagavond 20 september om 19.30 uur. Aarzel dus niet, schrijf je in bij administratie-vc@hivset.be of via een mailtje naar dirk.godecharle@hivset.be . De lezingen in onze reeks “Christen zijn in de 21ste eeuw” zijn nog steeds gratis en je bent van harte welkom.