Als een lopend vuurtje


Goede vrienden,

Het is ondertussen alweer tien jaar geleden. Op zondag 21 oktober 2012 vierden we in Antwerpen het slotfeest van ons driejarig jubileumtraject ‘Kerk onder Stroom’. Volgend jaar, op Pinkstermaandag 6 juni 2022, houdt ons bisdom opnieuw een grootse ontmoetings- en zendingsdag. Ditmaal als slotfeest van ons driejarig project over de Handelingen van de Apostelen. Deze keer in Turnhout. En we verwachten opnieuw enkele duizenden mensen. Je kan de afspraak meteen in je (digitale) agenda schrijven: Turnhout, Pinkstermaandag 6 juni 2022.

Als een lopend vuurtje’ zal het motto zijn. Hoe kan het ook anders op tweede Pinksterdag? Met het vuur van de Heilige Geest nog boven ieders hoofd en in ieders hart. De apostelen gingen meteen naar buiten. Er stond veel volk van allerlei herkomst en cultuur voor hen. Ze begonnen met elkaar te spreken. De vlam sloeg over. De boodschap van Pasen was vertrokken. In die ketting willen we staan. In de opwaartse loop van het vuur. Kijk naar het campagnebeeld dat we je hierbij officieel voorstellen. Je ziet een vuurtje lopen: bergop en met een knipoog! Een heilig vuurtje.

Heel de dag kan je in Turnhout deelnemen aan een gevarieerd binnen- en buitenprogramma. Binnen kan je kiezen tussen lezingen, workshops, getuigenissen, geleide kerkbezoeken of gebedsmomenten. Buiten kan je deelnemen aan een geloofsgetuigenis, een publiek optreden, een dialoog, religieuze markt of een vredeswandeling. Samen besluiten we de dag met een feestelijk zendingsmoment. Er zal een plek zijn voor jong en oud. Zowel voor wie de Kerk van binnenuit kent als voor wie de Kerk van buitenaf wil bezig zien. Op vuur staat immers geen grenzen. Vuur moet branden en zich vermenigvuldigen!

Graag wil ik je uitnodigen naar deze diocesane ontmoetingsdag. Turnhout wordt even het centrum van ons bisdom. Ongetwijfeld zal je er bekende en onbekende gezichten terugzien. Je mag best vrienden, familieleden of collega’s meebrengen. Vooral hoop ik dat eenieder op deze dag een extra portie adem of bezieling mag opdoen. Noodgedwongen zijn we door COVID-19 veel te lang betrokken moeten blijven op onszelf, ons gezin, onze parochie of ons werkveld. Hopelijk kunnen we deze beperkingen tegen Pinksteren 2022 achter ons laten! Pinksteren als een bevrijdingsfeest: het klinkt bijna profetisch! Ik zie ernaar uit om jullie daar te mogen begroeten.

Meer informatie over dit slotfeest en over je inschrijving vind je via: www.handelingen.be. Ook kan je terecht op de website van het bisdom Antwerpen, op de diocesane bladzijde van Kerk & Leven, op het secretariaat van je vicariaat of bij de verantwoordelijken van je parochie of pastorale eenheid.

Met beste groeten en tot ziens in Turnhout!

+ Johan Bonny